Grypa, przeziębienie to tylko namiastka chorób, z jakimi radzi sobie czosnek. Warzywo z wyglądu niepozorne, odstraszające swym zapachem, jednak jak ważne w naszej diecie.
Nieważne czy sezon na grypę czy środek lata, zawsze może nas dopaść osłabienie organizmu, wtedy warto sięgnąć po magiczne warzywo. Jednak co z nim zrobić? Jak je wykorzystać?
Czosnek właściwości lecznicze przepisy
Wiele propozycji można odnaleźć w starych zeszytach babci, a dla osób, które nie posiadają dostępu do takiej wiedzy z pomocą przychodzi internet.
Niezastąpiony jest oczywiście napój mleko z czosnkiem i masłem, ten chyba zna każdy.
Ciekawszą wersją, wymagającą od nas większego zaangażowania oczywiście jest syrop/ nalewka bezalkoholowa.
Składniki:
Główka czosnku, sok z jednej cytryny, 3-4 łyżki miodu i szklanka chłodnej przegotowanej wody.
Wykonanie:
Bardzo proste zmiażdżony i obrany czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie wszystko dobrze zmiksować i przelać do słoika. Pozostawić w ciemnym miejscu przez dwie doby. Przed użyciem warto przecedzić syrop przez gazę i wlać do szklanego naczynia, chociażby słoika.
Szybko, sprawnie, a co najważniejsze zdrowo.
Najnowsze komentarze